Naftalan - Kongres

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze okupio je u subotu stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, domaće i strane udruge pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje stranih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije.

“U fokusu cjelodnevnog Kongresa upravo su oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmjeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. Hvala Naftalanu što su pacijente iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke upoznali s naftalanoterapijom po kojoj je RH, uz Azerbajdžan jedinstvena u svijetu“, istaknula je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Inka MarinićKoliko - prema saznanjima Hrvatskog društva psorijatičara - u našoj zemlji građana pati od psorijaze?

Od psorijaze boluje oko 1-3% svjetske populacije. Učestalost je najveća u skandinavskim zemljama (3%), a najniža u Indijanaca sjeverne Amerike (0,5%). U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 70.000 građana što predstavlja 1,6% u ukupnom broju stanovništva. Bolesnici sa srednje teškom i teškom psorijazom čine manje od 30% (cca. 20.000 osoba) populacije svih oboljelih od psorijaze. Nema razlike u pojavi bolesti između spolova.

Koji su najnoviji trendovi u liječenju psorijaze i gdje biste smjestili Hrvatsku u tom pogledu?

Hrvatska ni po čemu ne zaostaje u liječenju psorijaze. Prije nekoliko godina Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora ustrojilo je radnu skupinu vodećih hrvatskih stručnjaka koji se bave psorijazom. Radna je skupina kritički proučila mjerodavnu znanstvenu literaturu i svjetsku praksu te donijela smjernice za dijagnostiku i liječenje psorijaze. Možemo doista reći da Hrvatska u tom smislu ne zaostaje ako je uspoređujemo s europskim zemljama. Mogli bismo čak istaknuti da smo zbog hrvatskih prirodnih obilježja u prednosti prema ostalim zemljama, konkretno mislimo na naftalanoterapiju. Upravo zbog toga želja nam je podijeliti i ta iskustva s našim europskim kolegama i približiti im mogućnost takve vrste liječenja.