Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

Naftalan - Kongres

Prvi hrvatski kongres oboljelih od psorijaze okupio je u subotu stručnjake za ovu kroničnu kožnu bolest, domaće i strane udruge pacijenata u Specijalnoj bolnici Naftalan u Ivanić Gradu. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje stranih gostiju s blagodatima naftalanoterapije, jedinstvene terapije ljekovitim zemnim uljem u liječenju psorijaze od koje boluje oko 3 posto svjetske populacije.

“U fokusu cjelodnevnog Kongresa upravo su oboljeli od psorijaze, koji su dobili priliku o ovoj bolesti razmjeniti iskustva s drugim pacijentima, ali i od liječnika doznati novosti i spoznaje o uspješnom liječenju psorijaze. Hvala Naftalanu što su pacijente iz Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke upoznali s naftalanoterapijom po kojoj je RH, uz Azerbajdžan jedinstvena u svijetu“, istaknula je organizatorica kongresa Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.


Inka MarinićKoliko - prema saznanjima Hrvatskog društva psorijatičara - u našoj zemlji građana pati od psorijaze?

Od psorijaze boluje oko 1-3% svjetske populacije. Učestalost je najveća u skandinavskim zemljama (3%), a najniža u Indijanaca sjeverne Amerike (0,5%). U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 70.000 građana što predstavlja 1,6% u ukupnom broju stanovništva. Bolesnici sa srednje teškom i teškom psorijazom čine manje od 30% (cca. 20.000 osoba) populacije svih oboljelih od psorijaze. Nema razlike u pojavi bolesti između spolova.

Koji su najnoviji trendovi u liječenju psorijaze i gdje biste smjestili Hrvatsku u tom pogledu?

Hrvatska ni po čemu ne zaostaje u liječenju psorijaze. Prije nekoliko godina Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora ustrojilo je radnu skupinu vodećih hrvatskih stručnjaka koji se bave psorijazom. Radna je skupina kritički proučila mjerodavnu znanstvenu literaturu i svjetsku praksu te donijela smjernice za dijagnostiku i liječenje psorijaze. Možemo doista reći da Hrvatska u tom smislu ne zaostaje ako je uspoređujemo s europskim zemljama. Mogli bismo čak istaknuti da smo zbog hrvatskih prirodnih obilježja u prednosti prema ostalim zemljama, konkretno mislimo na naftalanoterapiju. Upravo zbog toga želja nam je podijeliti i ta iskustva s našim europskim kolegama i približiti im mogućnost takve vrste liječenja.


Naši partneri

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.