Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

E-Dermatologija

Psorijaza je imunološki posredovana bolest koja pogađa kožu, ali i cijelo tijelo. Kod psorijaze se stanice kože, umjesto u mjesec dana, koliko traje njihov životni ciklus, obnavljaju u samo nekoliko dana. Zbog toga nemaju vremena otpasti te se stvaraju žarišta zadebljale crvene kože i srebrnkastih ljuskica, najčešće na laktovima, koljenima i vlasištu, no mogu se javiti svuda po tijelu, uključujući genitalije, nokte, lice, pa I usnice i usta. Ta je koža tvrda, svrbi, nadražena je i može biti bolna, suha i ispucala. Pogađa ljude neovisno o dobi, no najčešće se javlja između 20. i 35. godine života. Bolest ima faze pogoršanja ali i faze mirovanja, remisije. Život sa psorijazom nije lagan, kao ni s bilo kojom kroničnom bolesti, a ovdje je prisutna i činjenica da je bolest vidljiva, što često uzrokuje dodatni stres. I ove godine 29. listopada obilježen je Svjetski dan psorijaze, dan u godini u kojem se želi podići svjest i istaknuti težina ove bolesti.

Društvo psorijatičara Hrvatske svojim aktivnostima educira oboljele o novostima u liječenju, dostupnim terapijama te o tome kako je važno da sa svojim specijalistima prođu kroz sva za njih značajna pitanja. U ova izazovna vremena situacija je dodatno otežana i zbog bolničkih reorganizacija izazvanih pandemijom COVID-19. Upravo zbog toga smo s našim članovima htjeli podijeliti priču gospodina oboljelog od psorijaze koji dolazi iz Siska, iz kraja u kojem se zdravstveni sustav bori protiv pandemije COVID-19 i protiv posljedica razornog potresa:

“Kad bi barem bilo više takvih liječnika “ govori nam Saša Orešković iz Siska, pričajući nam o susretu s doc. dr.sc. Elvirom Lazić Mosler, specijalistom dermatovenerologije. Govori nam da se doc. Lazić Mosler i ispričavala što kao pacijenti čekaju vani ispred kontejnera za pregled, ali izdvajajući i više od svog vremena kako bi pažljivo poslušala i odgovorila na sva pitanja koja su joj postavljena vezana za liječenje psorijaze.

Saša nam nastavlja priču: “Doc. Lazić Mosler mi je prva preporučila lijek Enstilar i već nakon tjedan dana liječenja došlo je do jako vidljivog poboljšanja. I moj otac boluje od psorijaze, i poput većine starijih psorijatičara smatra da za psorijazu nema pomoći. Ne prati novosti u liječenju i sve rijeđe odlazi specijalisti na pregled. Međutim, s obzirom da se u mom slučaju bolest zaista dosta brzo povukla i žarišta su se smanjila, ostalo mi je još Enstilara. Ova kombinacija analoga vitamina D i kortikosteroida, koristi se u obliku pjene i uspio sam nagovoriti oca da ju i on proba. Otac ima psorijazom zahvaćenu veću površinu tijela od mene. S obzirom da kod oca bolest dugo traje, kod njega smo lijek morali nanositi direktno na bijele ljuskice nakon čega je i njemu bilo zaista puno bolje.

Moram priznati, da nam doc. Lazić Mosler nije taj lijek preporučila, otac i ja bi se vjerojatno i dalje nastavili mazati Belosalicom. Više bi to činili samo iz navike da nešto “mažemo” na žarišta, a ne zato što smo zadovoljni s liječenjem.

Neizmjerno smo zahvalni našim prijateljima koji su nam preporučili ovu liječnicu i želimo joj se zahvaliti i ovim putem na pomoći, ljubaznosti i profesionalnosti kojom pristupa svojim pacijentima. “

Danas Hrvatska ne zaostaje što se liječenja tiče ako ju uspoređujemo s europskim i svjetskim standardima, tako da i iz Društva psorijatičara preporučaju da ukoliko se pravovremeno započne sa adekvatnom terapijom, oboljeli od psorijaze mogu postići duži oblik remisije i vratiti se bezbrižno svojim svakodnevnim obavezama i aktivnostma!

Janssen

Plus.hr

WPD 2021

Ikona YouTube logotipa Ikona Facebook logotipa Ikona Instagram logotipa

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.