E-Dermatologija

Psorijaza je imunološki posredovana bolest koja pogađa kožu, ali i cijelo tijelo. Kod psorijaze se stanice kože, umjesto u mjesec dana, koliko traje njihov životni ciklus, obnavljaju u samo nekoliko dana. Zbog toga nemaju vremena otpasti te se stvaraju žarišta zadebljale crvene kože i srebrnkastih ljuskica, najčešće na laktovima, koljenima i vlasištu, no mogu se javiti svuda po tijelu, uključujući genitalije, nokte, lice, pa I usnice i usta. Ta je koža tvrda, svrbi, nadražena je i može biti bolna, suha i ispucala. Pogađa ljude neovisno o dobi, no najčešće se javlja između 20. i 35. godine života. Bolest ima faze pogoršanja ali i faze mirovanja, remisije. Život sa psorijazom nije lagan, kao ni s bilo kojom kroničnom bolesti, a ovdje je prisutna i činjenica da je bolest vidljiva, što često uzrokuje dodatni stres. I ove godine 29. listopada obilježen je Svjetski dan psorijaze, dan u godini u kojem se želi podići svjest i istaknuti težina ove bolesti.

Društvo psorijatičara Hrvatske svojim aktivnostima educira oboljele o novostima u liječenju, dostupnim terapijama te o tome kako je važno da sa svojim specijalistima prođu kroz sva za njih značajna pitanja. U ova izazovna vremena situacija je dodatno otežana i zbog bolničkih reorganizacija izazvanih pandemijom COVID-19. Upravo zbog toga smo s našim članovima htjeli podijeliti priču gospodina oboljelog od psorijaze koji dolazi iz Siska, iz kraja u kojem se zdravstveni sustav bori protiv pandemije COVID-19 i protiv posljedica razornog potresa:

“Kad bi barem bilo više takvih liječnika “ govori nam Saša Orešković iz Siska, pričajući nam o susretu s doc. dr.sc. Elvirom Lazić Mosler, specijalistom dermatovenerologije. Govori nam da se doc. Lazić Mosler i ispričavala što kao pacijenti čekaju vani ispred kontejnera za pregled, ali izdvajajući i više od svog vremena kako bi pažljivo poslušala i odgovorila na sva pitanja koja su joj postavljena vezana za liječenje psorijaze.

Saša nam nastavlja priču: “Doc. Lazić Mosler mi je prva preporučila lijek Enstilar i već nakon tjedan dana liječenja došlo je do jako vidljivog poboljšanja. I moj otac boluje od psorijaze, i poput većine starijih psorijatičara smatra da za psorijazu nema pomoći. Ne prati novosti u liječenju i sve rijeđe odlazi specijalisti na pregled. Međutim, s obzirom da se u mom slučaju bolest zaista dosta brzo povukla i žarišta su se smanjila, ostalo mi je još Enstilara. Ova kombinacija analoga vitamina D i kortikosteroida, koristi se u obliku pjene i uspio sam nagovoriti oca da ju i on proba. Otac ima psorijazom zahvaćenu veću površinu tijela od mene. S obzirom da kod oca bolest dugo traje, kod njega smo lijek morali nanositi direktno na bijele ljuskice nakon čega je i njemu bilo zaista puno bolje.

Moram priznati, da nam doc. Lazić Mosler nije taj lijek preporučila, otac i ja bi se vjerojatno i dalje nastavili mazati Belosalicom. Više bi to činili samo iz navike da nešto “mažemo” na žarišta, a ne zato što smo zadovoljni s liječenjem.

Neizmjerno smo zahvalni našim prijateljima koji su nam preporučili ovu liječnicu i želimo joj se zahvaliti i ovim putem na pomoći, ljubaznosti i profesionalnosti kojom pristupa svojim pacijentima. “

Danas Hrvatska ne zaostaje što se liječenja tiče ako ju uspoređujemo s europskim i svjetskim standardima, tako da i iz Društva psorijatičara preporučaju da ukoliko se pravovremeno započne sa adekvatnom terapijom, oboljeli od psorijaze mogu postići duži oblik remisije i vratiti se bezbrižno svojim svakodnevnim obavezama i aktivnostma!

Janssen

Plus.hr