Logo Društvo psorijatičara Hrvatske

Društvo psorijatičara Hrvatske - Croatian Psoriasis Association

Vrijeme je da se prestanemo sakrivati. Vrijeme je da počnemo djelovati!

Pandemija SARS-CoV-2 virusom i dalje ima značajan utjecaj na pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od psorijaze. Trenutno je u mnogim zemljama započet program cijepljenja protiv SARS-CoV-2 virusa, pa tako i u Republici Hrvatskoj (RH). Stoga je važno razmotriti utjecaj sustavne terapije u oboljelih od psorijaze na učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Referentni centar za psorijazu Ministarstva zdravstva RH Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka daje sljedeće preporuke za cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa oboljelih od psorijaze.

Preporuke glede cjepiva protiv SARS-CoV-2 virusa iste su kao i za svako drugo cjepivo. U pacijenata koji primaju imunosupresivne/imunomodulatorne lijekove treba izbjegavati živa atenuirana cjepiva. Također, naglašavamo da učinkovitost cijepljenja može biti oslabljena u oboljelih koji uzimaju lijekove koji utječu na imunološki sustav.

Pacijenti sa psorijazom, koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje, trebali bi se cijepiti sukladno preporukama epidemiološke službe RH. Sustavni lijekovi za psorijazu ili psorijatični artritis nisu kontraindikacija za cjepivo i pacijenti mogu nastaviti s primanjem sustavne terapije uključujući biološke lijekove.

Referentni centar za psorijazu Ministratsva zdravstva RH Klinike za dermatovenerologiju KBC Rijeka

Prof.dr.sc. Marija Kaštelan, dr.med.
Prof.dr.sc. Ines Brajac, dr.med.
Prof.dr.sc. Larisa Prpić Massari, dr.med.

Janssen

Plus.hr

WPD 2021

Ikona YouTube logotipa Ikona Facebook logotipa Ikona Instagram logotipa

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.